Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов коментира на пресконференция, че чрез кадровите промени на служебното правителство се прави опит,  и на централно, и на областно ниво, да бъдат поставени хора, политически пряко свързани с ГЕРБ, предаде БТА.

Това повдига въпроси за характера на служебния кабинет и направи паралел със служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г., когато не били направени почти никакви промени в заварената администрация след управлението на ГЕРБ.

Другият зам.-председателт на БСП - Драгомир Стойнев, допълни, че служебният кабинет подготвя почвата за бъдещо управление на ГЕРБ. По думите му се готви реваншизъм, прикрит под ревизия на управлението на Пламен Орешарски.

Мая Манолова пък определи действията на служебния кабинет като "политическа метла". Според нея лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стои зад назначенията на зам.-министри, областни управители и шефове на агенции. Тя добави, че служебният кабинет бил "план Б" на Борисов, в случай, че не успее да състави правителство след изборите.

На въпрос за връщането на Ваньо Танов начело на Агенция "Митници" Янаки Стоилов заяви:

"Състоянието на митниците в последните години никога не е задоволително, но защо винаги се прибягва до назначения, които потвърждават тези язви? Постоянно се връщаме към варианти, които трябва да обслужват едни или други групи, да запазват общия подход, който съществува в тези структури".

Манолова допълни, че описваната от ГЕРБ апокалиптична картина за финансовото състояние на държавата е повече от пресилена.

А Стойнев подчерта, че данните на НАП показват с 400 млн. лв. повече събрани приходи от данъци и осигуровки.

По повод кандидатурата за български еврокомисар на Кристалина Георгиева, Стоилов заяви, че не са се случили консултациите за съгласие между партиите.

"Не ни дават аргументи какви европейски и какви български въпроси ще бъдат решени чрез тази кандидатура", допълни той.     

ГЕРБ: Крадецът вика: дръжте крадеца


Най-малко на БСП им отива да правят каквито и да е коментари, защото ситуацията изглежда като приказката „Крадецът вика: „Дръжте крадеца”, отвърна пред "Фокус" Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

"Тяхното управление ще бъде запомнено с масова чистка на всички нива на доказани професионалисти, а БСП се опитва да се изкарва жертва, това е безочливо”, добави тя.

И даде пример с уволненията, направени в "12 без 5" от бившия здравен министър Таня Андреева в няколко ключови болници.

Стойнев, Манолова и Стоилов нека малко да се кротнат, защото всичко, което говорят, е желание да се появят на екрана, заяви пък Цвета Караянчева от ГЕРБ.

"Имаше хора, които нямат ни най-малка представа за какво става дума, но оглавиха големи дирекции и благодарение на това еврофондовете спряха. Днес са излезли те тримата и в хор обясняват как са сложени кадри на ГЕРБ. Кои са кадрите на ГЕРБ, назначени в служебното правителство? Не беше ли Близнашки член на БСП? Година и половина ДПС язди неуморно БСП”, заяви още тя.

АНКЕТА: Одобрявате ли назначенията на служебния кабинет?